20 Kasım 2010 Cumartesi

TRANSPOZE NEDİR?

Bazı şarkıları çalarken söylemesi oldukça zor gelir,şarkınızı söylerken tabii olarak çaldığınız akorlara göre söylemek istersiniz fakat sesiniz olduğundan daha bas yada daha tiz çıkmakta ve sonuçta garip sesler çıkarmaya başlarsınız yani detone olursunuz.
İşte bu sorunun önüne geçmek amacıyla şarkılardaki akorlar şarkıyı değiştirmeyecek şekilde sizin sesinize uygun olarak değiştirilir. Bu değiştirme yapılırken tüm akorlar kendisinden önceki veya sonraki seslere alınır örneğin A akorunu bir tam ses aşağı transpoze etmek istiyorsak G akorunu çalmalıyız.
Aynı şarkı içerisinde Am   F   C  akorlarının geçtiğini düşünelim ve bu üç akoru da yarım ses aşağı transpoze edelim , transpoze ederken minör , diyez gibi uzantılar aynen bırakılır o halde Am yerine G#m ; F akoru yerine E ve son olarak da C akoru yerine B akorunu çalmalıyız dikkat ederseniz F ve C akorları kasıtlı olarak verilmiştir ve mi ile fa arasında ve aynı şekilde si ile do arasında yarım ses diğer notalar arasınta bir tam ses olduğunu unutmayınız.

1 yorum: