13 Aralık 2010 Pazartesi

TRANSPOZE

Türk müziğinde ŞED veya GÖÇÜRME  diye bilinen TRANSPOZE olayı nota aralıklarını değiştirmeden bir şarkıdaki akorları birbaşka akora taşımak anlamuna gelmektedir.
Buna göre öncelikle bilmemiz gereken nota aralıklarının değerleridir. Bildiğiniz üzere diyeziyle tamıyla toplamda 13 nota verdır ve herbir notanın arasında yarım ses fark vardır.
Bu olayı düşünürken piyano klavyesini gözönüne getirin. Her iki tuş arasında yarım ses vardır.İki beyaz tuş arasındaki siyah tuşları göreceksiniz her tuş bir tam ses olarak düşünülmelidir ki iki beyaz tuş arasındaki bir siyah tuş bu iki nota arasında bir tam ses olduğunu göstermektedir. O halde Mi ve Fa notaları ile Si ve Do arasında siyah tuş olmadığına göre bunların arasında bir tam nota yoktur demektir.Transpoze olayında buna çok dikkat etmek gerekmektedir. http://sarkiakor.blogspot.com/2010/12/transpozenin-onemi.html   transpozenin önemi hakkında yukarıdaki linkten daha geniş bilgi alabilirsiniz. Bu konuda başka bir yazımın olan transpoze örneği hakkında da http://sarkiakor.blogspot.com/2010/11/transpoze-ornegi.html linkinden ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder