17 Aralık 2010 Cuma

NOTA OKUMA DERS 1 - NOTA DEĞERLERİ

Arkadaşlar nota okuma ile ilgili bu ilk dersimizde sizlere nuta değerlerinden ve vuruş sürelerinden bahsetmek istiyorum. bildiğiniz gibi her şarkıda belirli bir ritm vardır. Ve bir şarkıda herşey ritme uygun olarak sürüp gitmektedir. Zaman zaman ayaklarınızla ritm tuttuğunuz olmuştur ve siz ritm tutarken şarkının solo kısmına denk gelmişsinizdir. işte bu anda ritmle uyumlu bir solonun çalındığını hissedeceksiniz.
Bu uyumu hissederken  4 vuruşluk süre içerisinde birtakım notaların çalındığını duyacaksınız. işte bu devrede notaların uzunluğunu belirten nota değerleri işim içine girmektedir. Genel olarak 4/4 lük ritmle çalışıldığı için bu vuruş üzerinden anlatmak daha uygun olacaktır. resimde gördüğünüz notaların arasındaki düşey çizgilerle sınırlı alanlara ölçü denmektedir ve 4/4 'lük ritmi olan bir parçada her ölçüde 4 vuruşluk süre geçer saniyenin herbirini bir vuruş kabul edersek bir ölçü içinde toplamda 4 saniye sürecek olan notalar çalınabilir demektir. İşte bu 4 saniyeni dolduracak olan notaların nota değerleri yarım çeyrek tam gibi değerler alabilir. şöyle bir yöntem kullanmanız uygun olacaktır:
bir ölçüye aynı değerde kaç nota sığdırabiliyorsak nota ismi o sayı ile anılır. örneğin   1 nolu ölçüde 1 tane nota sığdırabildiğimiz için çubuksuz içi boş notalara birlik nota denir ve vuruş süresi 4 tür. yine aynı mantıkla çubuklu içi boş notaya ikilik nota denir ve bir nota iki vuruştur. üçüncü ölçğdeki notalar 4 lük nota ve bir vurusluk süre içnde çalınırlar.4. ölçüde ise 8lik nota diye anılan yarım vuruşluk notaları göreceksiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder