9 Ağustos 2010 Pazartesi

NASIL GİTAR TABI OKUNUR

Gitar çalmaya yeni başlayan arkadaşlarımız için bazı önemli bilgiler vermeye devam ediyoruz.Evet arkadaşlar nasılki bizim konuşma dilimiz türkçe ve yazımız da buna paralel olarak latin alfabesi ise -çok kastım bu örnek için :) - müziğin yazı dili de notadır.Nota bilmek gerçektende müziği anlamak açısından son derece önemli bir adımdır.Peki lisede şurda burda okulda aldığımız müzik eğitimi yeterli mi?
Tabi ki de değil ve gitar çalarken eğer klasik parçaları çalışmayacaksanız nota okumak oldukça zordur. bazı metal parçalarında saniyede kaç nota basıldığına inanamazsınız.işte böyle bir durumda işimizi kolaylaştıracak en temel yardımcı kaynak tablardır.
Tab notaların gitar perdeleri üzerindeki izdüşümü olarak tanımlandırılabilir.Yani örneğin Do notasının gitar klavyesinde hangi perdelere denk geleceğini gösteren sisteme tab denir.
Aşağıdaki resimde bir oktavlık notaların tabda ne ifade ettiğini göreceksiniz:

bir oktavın tabda gösterimi


Gördüğünüz üzere portede gösterilen ilk Do notası en üstten ikinci telde üçüncü perdeye basarak elde edilmektedir.Bu cümledende anlaşılacağı gibi tabda en altta gösterilen çizgi gitarın en üst yani en kalın telini ifade etmektedir.
Tab okuma ile ilgili diğer yazılarımızı da sitemizden takip edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder