19 Eylül 2010 Pazar

GİTAR NASIL OLMALIDIR

   Evet arkadaşlar bu yazıyı gitara yeni başlayan arkadaşlarımız için yazıyorum.Bir klasik gitar nasıl olmalı diye sorduğunuzu duyuyorum.Öncelikle gerçekten gitar çalmak istiyormusunuz bunu kendinize sormalısınız çünkü büyük olasılıkla bu geçici bir heves olarak karşımıza çıkacaktır. Öyle ki gitarı hergün elinize almadan en azından bir iki dakika takılmadan gitar çalmayı düşünüyorsanız vazgeçin.Çünkü bu bir yaşam tarzıdır aldığınız gitarı yatak odanıza süs yapacaksanız almayın.Dışarı çıktığınızda sırtında gitarıyla bir ton insan göreceksiniz. Onlardan kaçı fabrika kızı çalmaktan öteye geçebilmiş.işte bu yüzden bu konu önemli.Öncelikle kararlı olun.
  Diğer bir husus da gitara başlarken çaylak olduğunuzu unutmamaktır bu yüzden eğer müzikle uğraşmadıysanız çok kaliteli bir gitar almayın derim. Almayın çünkü gitarı öğrenene kadar eskitin,bozun, tekrar tamir edin üzerine resimler çizin, biryerler vurmaktann çekinmeyin yani gitara alışın.
Sesi nasıl olmalı derseniz yeni başlayan ve müzikle uğraşmamış olanlar için diyorum çok da düşünmeyin sokakta satılan 30 - 40 liralık gitarlara kadar da düşmeyin ama 50 - 60 tl lik bir gitar işinizi görecektir yalnız bu gitarlarda da bazı durumlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Birincisi tellerin klavyeye veya kasaya uzaklığı.Teller perdelere çok uzak olmamalıdır. 2,5 - 3 mm kadar olması kafidir. Diğer bir husus ise tellerin hepsine birden vurduğunuzda cızırtı çıkarmamalıdır. Muhtemelen çıkaracaktır. o zaman sizde en az cızırdayanı alın :D. Son olarakta tele vurduğunuzda 10 sn kadar sesini işitiniz bu gitarın akustiğinin fena olmadığını gösterir.
Son olarakda 12. perdeye basarak  notayı çalın ve sesin çıkıp çıkmadığına bakın bunu birkaç perdede daha deneyin çünkü perde yüksekliği iyi ayarlanmadığında bazı perdelerden ses çıkmayacaktır.
Arkadaşlar gitar alırken dikkat etmeniz gerekenleri belirttim umarım işinize yarar.

0 yorum:

Yorum Gönder